

SOEST/SOESTERBERG - Thom Schotman heeft op 9 juni de duiding van POS gegeven op het nieuwe coalitieakkoord van Soest2002, GGS, VVD en PvdA. Fractievoorzitter Gerben Stormbroek moest vanwege persoonlijke omstandigheden verstek laten gaan. Lees de bijdrage die Thom uitsprak:
Allereerst feliciteren wij de nieuwe coalitiepartners met de totstandkoming van dit akkoord en willen onze dank uitspreken aan formateur Berntssen voor zijn inspanningen om deze formatie te begeleiden en om de overige partijen betrokken en geïnformeerd te houden.
“Bouwen aan de toekomst, samen aan de slag”. Een slogan waarin we twee woorden zien terugkomen die de afgelopen verkiezingsperiode typeren: ‘bouwen’, waar wel en waar niet. En ‘samen’, ook een veelbesproken onderwerp en één die POS – als inwonerspartij – na aan het hart gaat. De slogan wekt de nodige verwachtingen en de brandende vraag bij ons, maar wellicht nog meer bij onze inwoners, of deze verwachtingen waar gemaakt gaan worden met dit akkoord aan de basis.
Op het gebied van bestuur en dienstverlening onderschrijven ook wij de noodzaak om de ambtelijke organisatie op orde te krijgen. Dit zien wij ook als een vereiste om als gemeente te kunnen luisteren naar onze inwoners, hen vroeger te betrekken bij plannen en ruimte te geven voor initiatieven vanuit de samenleving.
Burgerpeiling
De uitkomsten van de recente burgerpeiling in Soest liegen er niet om: de gemeente scoort op een aantal thema’s laag. Ook in Soesterberg heeft de gemeente de verbinding met haar inwoners de afgelopen 4 jaar niet weten te versterken. Wij vragen ons af of een open gesprek met de samenleving niet het vragen is naar de bekende weg. De uitdagingen zijn duidelijk. Het is het wat ons betreft aan de gemeente om de handschoen op te pakken en de veranderingen door te voeren waar onze inwoners op wachten.
Veiligheid
Op het gebied van veiligheid is het wat POS betreft, naast prioriteit op bestrijding van ondermijning en jeugd- en jongerenoverlast, evenzeer van belang in te zetten op de veiligheid van zowel inwoners als vluchtelingen rond het AZC in Soesterberg en mogelijke andere opvanglocaties in de gemeente.
Kijkend naar volkshuisvesting en ruimtelijke ordening zien wij benoemde complexiteit inderdaad terug in het akkoord: behalve projecten in Soesterberg blijven toekomstige plannen voor de kern Soest vooral in nevelen gehuld. Wij vinden het positief dat er nu leidende principes zijn geformuleerd over waar wel en waar niet te bouwen en juichen het toe deze met de samenleving en de raad nader invulling te geven. Projecten die op kortere termijn in de planning staan zouden wat POS betreft ook getoetst moeten worden aan de hand van deze uitgangspunten.
Waar (niet) bouwen
Tijdens de verkiezingscampagne hebben ook de coalitiepartijen duidelijke uitspraken gedaan over waar wel te bouwen: de spoordriehoek, achter de Schans en op het TBS-terrein. En waar juist niet te bouwen, zoals de Meent en het Soester hoogveen buiten het Van Oest terrein. Dat zien wij in dit akkoord slechts ten dele terug.
Wat betreft het in het geding komen van het dorpse en groene karakter vragen wij ons af of dit punt in Soesterberg niet al is bereikt. Het lukt notabene nu al niet om twee kjoeps te plaatsen op Soester grondgebied. Daarbij komt nog dat de Raad van State haar goedkeuring heeft gegeven voor bouwplannen op de Oude Tempel, het laatste groen binnen Soesterberg. Wij roepen dit college dan ook op bouwplannen voor dit landgoed niet uit te voeren zolang Kamp van Zeist niet vergroend wordt.
Windmolens
Op het gebied van klimaat en milieu vragen wij ons bij de terughoudendheid tegenover de plaatsing van windmolens en zonnevelden vragen af hoe de coalitiepartijen denken te voldoen aan de gedefinieerde doelstellingen. Betekent het dat dit nieuwe college terugkomt op de gekozen onderzoekslocaties? POS roept dit college op zich expliciet uit te spreken tegen plaatsing van windmolens nabij woon- en natuurgebieden, in het bijzonder nabij de bebouwde kom van Soesterberg. Dat geeft duidelijkheid voor onze inwoners.
De enorme kansen die de defensieterreinen bieden worden meermaals benoemd, maar niet geconcretiseerd. Wij vragen dit college om tot een integrale visie te komen waar ook de meubelboulevard in betrokken wordt, die dan ook voorgelegd kan worden aan onze inwoners om hen zo tijdig mee te nemen en mee te laten sturen.
Dorpshuis voor Soesterberg
Dat brengt ons bij het meegroeien van de voorzieningen in Soesterberg. POS heeft herhaaldelijk aangedrongen op het realiseren van een sociaal-culturele voorziening voor Soesterberg en het doet ons deugd dat de coalitiepartijen het belang hiervan ook inzien. Wij vragen dit college om snel tot een locatie te komen die daadwerkelijk door Soesterbergers wordt gedragen en een concreet tijdpad te geven voor realisatie. De inwoners wachten hier al jaren op. Wij zien verder dat overige voorzieningen waar de inwoners van Soesterberg om zitten te springen, zoals een tweede supermarkt, kinderopvanglocaties en een busverbinding met station Den Dolder, meer aandacht behoeven. Wij zien graag dat dit college zich hier voor inzet.
Financiën
Op het gebied van financiën staat POS voor het niet overmatig belasten van onze inwoners. Met verbazing nemen wij dan ook kennis van het maximaal met de inflatie verhogen van de OZB. Gezien de huidige inflatiecijfers kunnen wij ons niet voorstellen dat de coalitiepartijen dergelijke verhogingen opnieuw willen doorvoeren, de OZB is immers recent al met 10% verhoogd. We roepen de coalitiepartijen dan ook op hier duidelijkheid over te geven aan onze inwoners.
Alles in beschouwing genomen zien wij veel open punten. Tegelijkertijd bespeuren wij een positieve grondhouding, een uitgestoken hand en een daadwerkelijk streven om grote uitdagingen met elkaar en de samenleving aan te gaan. Het vertrouwen is broos en zal stapsgewijs moeten worden teruggewonnen. Wij zijn vanuit onze rol in ieder geval bereid daar constructief aan bij te dragen.