Blog Post

Fractie POS stelt vragen over landelijke en bovenlokale ontwikkelingen

  • door Redactie
  • 13 sep, 2022

Denk hierbij aan de impact van de energiecrisis, stikstofcrisis en de bouwcrisis

Soesterberg, 7 september 2022

Onderwerp: vragen betreffende landelijke en bovenlokale ontwikkelingen

Geachte college,

Het is ons allemaal wel bekend: we leven in ingewikkelde en zelfs zorgelijke tijden. We hebben te maken met stijgende kosten door de torenhoge inflatie, een huizencrisis, een stikstofcrisis, een asielcrisis. Kortom: Veel van die macroproblemen komen ook in de gemeente Soest terecht. Daarom hebben wij de volgende vragen aan het college:

  • Op het inmiddels zeer omstreden stikstofkaartje van minister Van der Wal lezen we dat ook voor gebieden binnen Natuurnetwerk Nederland (NNN) is gerekend met een reductie van 95%. Afhankelijk van de specifieke lokale omstandigheden in het gebied. In de gemeente Soest zijn een aantal van deze gebieden. Denk hierbij aan het Soester hoogveen, de Soesterduinen en Park Vliegbasis Soesterberg. Kunt u aangeven wat de stikstofplannen, even los van de mogelijke gevolgen voor de landbouwsector, specifiek betekenen voor bijvoorbeeld woningbouwplannen in de omgeving van NNN-gebieden in de gemeente Soest?

  • Deze week is bekend geworden dat de inflatiecijfers niet eerder zo hoog waren als nu. Er zijn gerede zorgen dat het einde nog lang niet in zicht is. Immers, de zomer is voorbij en we gaan langzaamaan richting de winter. Veel mensen maken zich terecht zorgen of ze tijdens de winter hun energierekening nog wel kunnen betalen. De Rijksoverheid heeft instrumenten ingezet om de hoge prijzen te compenseren (eenmalige energietoeslag voor mensen met lage inkomens, lagere energiebelasting op elektriciteit etc.). Verder hebt u zelf aangegeven minima te helpen met de gratis aanpak energiebesparing, waardoor minima gratis energiebesparende maatregelen kunnen nemen. Iets wat we overigens zeer toejuichen. Of dit alles voldoende zal zijn valt te betwijfelen, te meer omdat ook steeds meer mensen met middeninkomens moeilijk kunnen rondkomen. Zeker als energieprijzen nog verder stijgen. Wat zijn eventueel de financiële mogelijkheden van de gemeente Soest, denk aan korting op gemeentelijke lasten of een tegemoetkoming voor het betalen van energielasten, om mensen te helpen?

  • In aanvulling hierop: minister Jetten heeft Nederlandse gemeenten verplicht om het gascontract met Gazprom Energy (dochter van het Russische staatsoliebedrijf Gazprom) op te zeggen. Op het moment van schrijven ligt die verplichting er nog steeds, al dan niet uitgesteld tot 1 januari. Deze verplichting heeft de gemeente Utrecht inmiddels veel geld gekost. In hoeverre heeft de gemeente Soest ook een contract bij Gazprom Energy en wat betekent het opzeggen ervan, als dat nog niet is gebeurd, voor de gemeente Soest als de minister voet bij stuk houdt?

  • Een niet onaanzienlijk deel van de geschetste problematiek komt door de nasleep van de coronacrisis en, zoals zijdelings aangehaald, door de oorlog in Oekraïne. Dat geldt niet in de laatste plaats voor de aanvoer van grondstoffen, denk hierbij aan staal, hout en andere bouwmaterialen. Dit heeft zijn effect op de bouwkosten, waaronder op de bouwkosten van nieuwe huizen. Dit in combinatie met gebrek aan personeel en hoge grondkosten zorgt voor sterk stijgende bouwkosten. In hoeverre is dit van invloed op de uitvoering, en financiële uitvoerbaarheid, van de verschillende op stapel staande woningbouwplannen in de gemeente Soest?

  • De oorlog in Oekraïne, maar ook andere geopolitieke ontwikkelingen, zorgen voor een grote instroom van asielzoekers in Nederland. In Soesterberg is een noodopvang voor asielzoekers en statushouders, die later wordt omgezet naar een meer permanente asielopvang. In Soest is het weiland aan de Insingerstraat in beeld voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dit alles zorgt, in combinatie met de problematiek die in de vorige vragen is aangekaart, voor extra druk op de schaarse ruimte in de gemeente Soest. Ruimte die niet in de laatste plaats schaars is omdat groene gebieden in Soest en Soesterberg zeer gewaardeerd worden door onze inwoners en, althans voorlopig, bijvoorbeeld inbreidingslocaties als het TBS-terrein niet worden benut voor woningbouw. Nu staat in het asielakkoord dat versneld 20.000 woningen gebouwd moeten worden in Nederland voor de opvang van statushouders. Wat betekent dit voornemen voor de gemeente Soest?

In afwachting op uw spoedig antwoord verblijf ik.

Met vriendelijke groet,

Gerben Stormbroek
Fractievoorzitter POS.

door Redactie 23 januari 2025
POS organiseert op dinsdag 11 februari een inspirerende avond in Soest. Ontdek wat het raadswerk inhoudt en hoe jij een verschil kunt maken.
door Redactie 16 december 2024
door Redactie 10 december 2024
Het besluit van Defensie is een belangrijke stap voor het behoud van onze leefomgeving. POS heeft zich samen met inwoners en organisaties ingezet tegen de plannen voor windturbines bij de Vlasakkers en de Leusderheide bij Soesterberg.
door Redactie 29 oktober 2024
POS vraagt het college om opheldering over de afwijzing van het herzieningsverzoek voor landgoed Oude Tempel. Welke juridische risico’s kleven er aan dat besluit? Wij willen het graag weten van het Soester college.
door Redactie 27 augustus 2024
Benieuwd hoe het eraan toegaat in de gemeentepolitiek? POS organiseert twee gratis avonden om kennis te maken met onze partij en het werk in de gemeenteraad. Dit is jouw kans om actief bij te dragen aan de toekomst van Soesterberg én Soest!
door Redactie 4 juli 2024
De antwoorden van de gemeente Soest op onze vragen over de plannen voor Landgoed Oude Tempel zijn binnen. Ontdek wat de gemeente heeft geantwoord en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
door Redactie 13 juni 2024
De sluiting van de Weggeefbasis in Soesterberg heeft een grote indruk op ons gemaakt. POS diende een motie in voor een nieuwe locatie, maar het College raadde ons voorstel af. Wel gaan de wethouder en de initiatiefnemers binnenkort in gesprek over mogelijke oplossingen.
door Redactie 4 juni 2024
Als POS zetten wij ons al sinds 2018 in voor het behoud en de bescherming van landgoed Oude Tempel. Wij hebben veel vragen over de substantiële wijzigingen in de plannen voor dit landgoed. Zo vragen wij ons bijvoorbeeld af of er niet een nieuw omgevingsplan (het vroegere bestemmingsplan) nodig is voor de aanpassingen door het college. Daarom hebben wij, in samenwerking met GroenLinks, een groot aantal kritische vragen voorgelegd aan het college van Soest die zich verder onder andere ook richten op informatievoorziening en beschermde diersoorten.
door Redactie 28 mei 2024
De door POS georganiseerde informatieavond over de komst van windturbines rond Soesterberg heeft geleid tot de oprichting van een actiecomité. Lees meer over de zorgen van de bewoners en hoe zij in actie komen.
door Redactie 16 mei 2024
Enorme windturbines dreigen de horizon van Soesterberg te domineren! POS nodigt u uit om op zaterdag 25 mei en maandagavond 27 mei meer te ontdekken over de gevolgen én hoe u kunt helpen.
Meer posts
Share by: