SOEST – De vragen van POS aan het college over de opmerkingen van een ambtenaar in de Soester Courant heeft in de gemeenteraad de nodige stof doen opwaaien. De opmerkingen van de gemeentelijke projectleider voor Soesterberg gingen onder andere over plannen voor woningbouw op de Oude Tempel die in zijn woorden ‘ontzettend mooi’ zijn en vergelijkbaar met Kerkebosch in Zeist. Gezien het politieke ondertoon achter de uitspraken in de krant, en de maatschappelijke discussie hierover, waren dit voor onze fractie reden voor vragen aan het college.
Wethouder Harrie Dijkhuizen die de vragen namens het college beantwoordde, nam het op voor de ambtenaar in kwestie en gaf aan raadslid Gerben Stormbroek te kennen het ‘ongepast’ te vinden voor een raadslid om ambtenaren publiekelijk ter verantwoording te roepen. Waarop Stormbroek aangaf dat het niet aan ambtenaren is om publiekelijk een politieke mening te geven over een onderwerp dat nog niet in de gemeenteraad is behandeld. “Als er al een mening over wordt gegeven in de krant dan is die aan een politicus, bijvoorbeeld aan wethouder Dijkhuizen, en niet aan een ambtenaar.”
Volgens onze fractie houdt men, ook in het stuk in de Soester Courant, onvoldoende rekening met de maatschappelijke gevoeligheden rondom bepaalde ontwikkelingen in Soesterberg en specifiek rond de Oude Tempel. Waar Jan Pauw, fractievoorzitter van GGS, nog een schepje bovenop wilde doen door aan te geven dat een meerderheid van de gemeenteraad op 11 april jongstleden nog heeft aangegeven voor bouwplannen te zijn op de Oude Tempel en dat hij vond dat Stormbroek “er maar eens over moest ophouden”. Waarop ons raadslid aangaf dat er in feite helemaal geen bestemmingsplan meer is en dus geen bouwplannen kunnen zijn, omdat het raadsbesluit waarmee het oude plan is vastgesteld na de vergadering van 11 april is vernietigd door de Raad van State. “Ik heb hem ook een spiegel proberen voor te houden door aan te geven dat hij waarschijnlijk nog heftiger zou reageren als een ambtenaar een niet bestaand plan voor het bebouwen van de Engh of de Eempolder zou verdedigen”, aldus Stormbroek.
Tijdens de behandeling van de vragen kwam andermaal naar voren dat zowel in college als raad een algemeen beeld leeft dat de diverse ontwikkelingen in Soesterberg positief zijn en dat ook ambtenaren zich daar publiekelijk over mogen uitlaten. “Wij zeggen heus niet dat alle ontwikkelingen per definitie slecht zijn. Ook vinden wij dat iedereen recht heeft op zijn of haar mening, maar je moet wel in je rol blijven: in je rol als ambtenaar of als die van politicus. Ook moet je rekening houden met maatschappelijke gevoeligheden. Het zou hetzelfde zijn als een hoge ambtenaar in Den Haag roept dat alle boeren, vanwege de stikstofcrisis, hun bedrijf maar moeten sluiten. Als hij dat al vindt, zou hij dat nooit zomaar publiekelijk uiten omdat de Tweede Kamer daar direct over zou vallen. Dat is namelijk een maatschappelijk gevoelig onderwerp. De Oude Tempel is daarin in feite niet anders.”
Ondanks dat we maar met één zetel vertegenwoordigd zijn, is POS een partij in opkomst en is POS de grootste partij in Soesterberg. Wij zullen daarom altijd kritisch blijven. Stormbroek: “Daarvoor ben ik besteld, om als volksvertegenwoordiger op te treden. Wij proberen altijd een constructieve houding in te nemen, maar schromen niet om af en toe te zeggen waar het wat ons betreft op staat. Of men dat leuk vindt of niet. De steun die we op de zaterdag voor Kerst van veel mensen hebben gekregen tijdens het schenken van chocolademelk en het uitdelen van kerstwensen, is voor ons een extra steuntje in de rug en voelt hartverwarmend. Dan rest mij niets anders om namens alle actieve leden van POS iedereen, óók ambtenaren en politici van andere partijen, fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2020 toe te wensen.”