SOESTERBERG - Interpretatie, een manier om iets te zien, een marketingtechniek. Wat er in de politiek en het maatschappelijk debat speelt en gebeurt gaat vaak over hoe en wie bepaalde dingen zien. Zo heeft het college van burgemeester en wethouders aangeven dat het bestemmingsplan Oude Tempel wordt ‘gerepareerd’ en wordt binnenkort een ‘tussenstand’ gepresenteerd over het Masterplan Soesterberg. Hoe je iets presenteert zegt vaak iets over hoe je wilt dat iets wordt gezien, dan wel wordt geïnterpreteerd. Dat anderen dat soms anders zien moge duidelijk zijn.
Iets wat vernietigd is, kan niet gerepareerd worden. Volgens het Groene Boekje betekent vernietigen zoiets als ‘te niet doen’. Iets bestaat feitelijk gezien niet meer. Je kunt iets repareren wat kapot is, maar niet iets wat niet meer bestaat. Zo geldt dat ook voor het raadsbesluit waarmee het bestemmingsplan Oude Tempel op 21 december 2017 is vastgesteld. De Raad van State heeft betreffend besluit te niet gedaan. Je kunt wel iets ‘opnieuw’ doen. Dan is het de uitdaging om iets beters te doen. Soms is het beter om iets wat niet meer bestaat aan de vergetelheid over te laten.
Datzelfde geldt voor ‘Masterplannen’, het Engelse begrip daarin stelt dat het om iets meesterlijks gaat. Of in ieder geval om iets ‘veelomvattends’. To Master betekent ook zoveel als ‘iets onder de knie’ krijgen. Zal Masterplan Soesterberg zo zijn genoemd omdat het iets meesterlijks is, iets veelomvattends is, of dat men iets onder de knie wilde krijgen? Dat is aan uw interpretatie, wij hebben de onze. Wij vonden het in ieder geval tijd om halverwege de balans op te maken. Gedane zaken nemen geen keer, maar zoals Otto Frank zei: “Om een toekomst op te bouwen, moet je het verleden kennen.”
Kennen wij als POS, de rest van de gemeenteraad van Soest, het college en het onderzoeksbureau dat de tussenstand heeft opgemaakt dat verleden? Waarschijnlijk allemaal, maar het is maar net hoe je het verleden interpreteert en wat je ervan ziet of herkent. Wat er ‘vroeger’ is gebeurd en besloten is voor de een mooi, maar voor de ander verdrietig, pijnlijk. Hoe een dorp mee werd genomen in de vaart der volkeren en veranderde. Het is Soesterberg overkomen. Op 13 juni wordt de tussenstand opgemaakt over het Masterplan Soesterberg. Inmiddels tien jaar later. Door een onderzoeksbureau wel te verstaan.
Het is als een voetbalwedstrijd. De wedstrijd is afgetrapt en halverwege. Dat de wedstrijd is begonnen is een gegeven, of we vinden dat de wedstrijd überhaupt afgetrapt moest worden doet er niet toe. Wij zullen met een kritische blik deze wedstrijd blijven volgen tot het laatste fluitsignaal en waar mogelijk als VAR ingrijpen. Met een luisterend oor en een kritische blik gaan wij op 13 juni naar de presentatie in de gemeenteraad van het onderzoeksbureau en de architect van het Masterplan. Datzelfde geldt voor de bijeenkomst over de Oude Tempel op 27 juni in Kontakt der Kontinenten. Gaat alles zoals wij willen? Zeker niet. Gaan wij ons voor u inzetten? Zeker wel.
Namens alle mensen binnen POS,
Gerben Stormbroek.
Raadslid.