SOEST – Tijdens het laatste verkiezingsdebat voor de gemeenteraadsverkiezingen heeft Partij Ons SOESTerberg (POS) gescoord op het onderwerp burgerparticipatie. Met name op de opmerking van lijsttrekker Stormbroek dat 'Adriani als democraat wel blij zou zijn met de aanwezigheid van Partij Ons SOESTerberg', had de D66-leider geen panklaar antwoord.
Het debat dat werd uitgezonden door Radio Soest ging over drie thema's: bouwen, leefbaarheid en duurzaamheid. De vijftien aanwezige partijen – alleen Verenigd Soest liet verstek gaan – konden op één van de stellingen een minuut lang hun visie geven, waarna alle aanwezige lijsttrekkers verder over de thema's konden debatteren.
Stormbroek heeft op het thema bouwen vooral laten weten dat Partij Ons SOESTerberg wil bouwen voor de woningbehoefte binnen de gemeente en dat de gemeente Soest wat hem betreft geen overloop hoeft te worden voor Amersfoort en Zeist. Als er al gebouwd moet worden, dan moet er gekeken worden naar mogelijkheden binnen de bestaande bebouwingsgrenzen.
Over het onderwerp leefbaarheid heeft Partij Ons SOESTerberg de vraag neergelegd wat onder deze definitie moet worden verstaan? Betekent leefbaarheid dat ouderen veilig over straat kunnen? Dat mensen hangjongeren durven aanspreken zonder angst om in elkaar geslagen te worden? Of dat in je eigen huis kunt wonen zonder dat je door een wijziging van een bestemmingsplan plots illegaal in je eigen huis woont?"
Hierna ging de discussie vooral verder over de inbreng van burgers. Volgens de collegepartijen staat de deur van het gemeentehuis 'wagenwijd open' en is er voldoende ruimte voor inspraak van burgers en wordt er bovenal 'goed geluisterd'. Hierop reageerde Stormbroek door te stellen dat, bijvoorbeeld over het dossier 'Oude Tempel', burgers niet gehoord worden en dat alle partijen in de raad waren aangeschreven om te komen kijken in het gebied en te luisteren naar de zorgen van de omwonenden, maar dat niemand hier gehoor aan gaf.
Ook de opmerking dat de aanwezigheid van POS enkel te verklaren is omdat de politiek te weinig naar burgers luistert kon op weinig bijval rekenen van, met name, de collegepartijen. VVD en vooral D66 herkenden zich niet in de opmerkingen van Stormbroek, waarna hij met name Adriani verraste met de opmerking dat hij als echte 'democraat' wel blij zou zijn met een echt burgerinitiatief: Partij Ons SOESTerberg.
De discussie verzandde daarna vooral in gesoebat over De Oude Tempel en dat Partij Ons SOESTerberg 'veel te laat' is met klagen over dit onderwerp. Waarop Stormbroek, die overigens bijval kreeg van Lokaal Anders Soest, stelde niet te willen klagen. "Wij willen als burger juist meedoen." Uiteindelijk zal op 21 maart uitwijzen of Partij Ons SOESTerberg daadwerkelijk in de gemeenteraad komt.