SOEST – De fractie van POS heeft tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces tegen de kaderbrief van het college gestemd. “Er is te veel onduidelijkheid over de richting en de financiële consequenties. Zeker toen bleek dat een voorstel over het aanvullen van de algemene reserve met een ongebruikte reserve van ruim 5 miljoen euro (de reserve rentegebruik) geen meerderheid zou krijgen in de raad. Om die reden hebben we de motie ‘aangehouden’ en niet in stemming gebracht. Het college heeft toegezegd bij de behandeling van de begroting bij ons terug te komen over die reserve. Omdat we hem hebben aangehouden, kunnen we hem tijdens de behandeling van de gemeentebegroting in oktober nog in stemming brengen”, aldus raadslid Stormbroek.
De laatste vergadering voor de zomervakantie stond traditioneel in het teken van de kadernota of kaderbrief waarmee het college richting wil geven voor de begrotingsbehandeling in oktober en financiële stukken zoals de jaarstukken en de voorjaarsnota. De richting die de fractie van POS heeft meegeven is de volgende: wij maken ons ernstig zorgen over de grote problemen waar de gemeente Soest in zit. Corona doet daar een schep bovenop, maar die problemen zijn al ontstaan sinds het college aantrad. Te lang is gekozen voor het uitvoeren van verkiezingsbeloftes.
Ook nu kijkt het college vooral naar Den Haag. Zowel als veroorzaker van problemen en tegelijkertijd als probleemoplosser. Alleen wil Den Haag de grote financiële problemen binnen de jeugdzorg en financiële gevolgen van corona onvoldoende tegemoet treden. Die problemen moet Soest dus zelf oplossen. “Dat onze motie niet op steun kon rekenen van een meerderheid is daarmee een gemiste kans. Het had lucht kunnen scheppen richting de begroting in het najaar. Niet als extra geld om leuke dingen mee te doen, maar als buffer om noodzakelijke dingen mee te moeten doen. Denk aan het overeind houden van het sociaal domein of opvangen van gevolgen van de coronacrisis. Wij maken ons grote zorgen over de begroting zoals die in oktober wordt gepresenteerd aan de gemeenteraad”, aldus Stormbroek.
Zwarte Piet
Zoals aangekondigd via onze website en sociale media is er tijdens de laatste raadsvergadering ook een motie ingediend die de gemeenteraad opriep om Zwarte Piet als ongewenst te bestempelen bij publieke intochten in Soest en Soesterberg. Uiteindelijk hebben de indieners van de oproep ervoor gekozen om hem niet in stemming te brengen. “Een verstandige keuze. Wij zouden, overigens net als een meerderheid van de gemeenteraad, dan ook tegen de motie hebben gestemd", aldus Stormbroek.
Reden voor de tegenstem was onder andere omdat die overeenkomt met de wens van de meerderheid van de mensen die we hebben gesproken en die onze poll heeft ingevuld (een meerderheid van ongeveer 65%). Zwarte Piet als ongewenst bestempelen gaat ons verder te ver omdat naar onze mening de politiek zich verre moet houden van een maatschappelijke gevoelige discussie als deze. Stormbroek: “de traditie zou best kunnen veranderen en uiteraard zijn er ook mensen die wij hebben gesproken die zeggen dat Piet zijn uiterlijk moet veranderen. Het is alleen iets van de samenleving. Niet van politici.”
Postiljon
Uiteindelijk heeft de gemeenteraad ook ingestemd met een nieuwe locatie voor de Postiljon in Soesterberg-Noord. Door de groei van Soesterberg voldoet de omvang van de onderwijshuisvesting in de nabije toekomst niet meer. Bovendien is het gebouw van de school Postiljon (1959) dusdanig functioneel en technisch verouderd dat het in aanmerking komt voor vervangende nieuwbouw. De gemeente heeft zorgplicht voor voldoende en passende onderwijshuisvesting en stelt daarvoor middelen beschikbaar. Wij houden u op de hoogte van de duur van dit proces en verdere ontwikkelingen.