SOEST – Geen verbod op het gebruik en de handel van lachgas in de openbare ruimte en verminderde bescherming van bomen. Dat is kortgezegd het resultaat van de behandeling van de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Soest. De fractie van POS had twee amendementen (wijzigingsvoorstellen) ingediend die een verbod op het gebruik en de handel van lachgas moest mogelijk maken én die de verminderde bescherming van bomen teniet moest doen. Beide amendementen zijn weggestemd. Mede om die redenen heeft POS (overigens als enige partij) niet ingestemd met de nieuwe APV.
“We zien dat de overlast door het gebruik en de handel in lachgas toeneemt. Er zijn veel gemeenten die in de APV maatregelen nemen om de overlast te verminderen. Denk aan grote steden als Amsterdam en Utrecht, maar ook aan kleinere gemeentes als Winschoten en Gorinchem. Ook in de Soest en in Soesterberg zien we overlast. Denk aan de Buys Ballotlaan in Soesterberg en Smitsveen in Soest. Het is teleurstellend dat een meerderheid van de gemeenteraad van Soest hier niet in meegaat”, aldus Gerben Stormbroek.
Gemeentebelangen Groen Soest (GGS), D66, VVD, BBS en GroenLinks stemden tegen het voorstel van POS waardoor het amendement niet werd aangenomen. De overige partijen stemden voor. Ook een amendement waarin de fractie opriep om géén wijzigingen op te nemen in de bescherming van bomen, tot een evaluatie van het bomenbeleid is uitgevoerd, kon niet op steun rekenen. Bij afwezigheid van DSN, kon het amendement enkel op de steun rekenen van één raadslid van GroenLinks. Het andere raadslid stemde tegen. Ook GGS stemde dus tegen het amendement.
Horecabeleid
Naast de APV werd ook het nieuwe horecabeleid voor het buitengebied behandeld. “Wij geloven in de goede intenties van het college, maar het voorgestelde beleid was voor ons te beperkend. De boel gaat teveel op slot, daar waar gastvrijheid van de gemeente op zijn plaats is om gastvrijheid voor bezoekers aan onze gemeente te stimuleren. Het college zegt open te staan voor maatwerk, maar de zonering en de beperkingen die daarop liggen betekenen al bij voorbaat dat maatwerk, op zijn minst, ingewikkeld is. Flexibiliteit is voor ons belangrijk. Daarom waren wij mede-indieners van de amendementen van Soest2002 en GroenLinks. Die zijn weggestemd”, aldus Stormbroek.
Voor de fractie van POS gemiste kansen om voor ons allemaal, uit de duurzame goudmijn te putten die de gemeente Soest rijk is. Het prachtige groen! “Waarom geen Bed and Breakfasts opnemen in het beleid? Waarom is het niet mogelijk om een beperkte hotelfunctie toe te voegen, en waarom wel een zaalverhuur? Waarom bij voorbaat regels dichttimmeren in plaats van samen met ondernemers bouwen aan een gezonde sector, dit ten bate van alles en iedereen, ja ook ten bate van de natuur?”, aldus Stormbroek. Vragen die voor de fractie van POS onvoldoende werden beantwoord. “Om die reden, en omdat met het beleid maatwerk moeilijk wordt en conflicten op de loer liggen hebben wij net als de volledige oppositie tegengestemd. Conflicten met inwoners en ondernemers, daar moet de gemeente Soest van af willen.”