SOESTERBERG – Veel inspanning ten spijt is het de fractie van POS niet gelukt om eerst een debat op de agenda van de gemeenteraad te krijgen over het proces naar besluitvorming voor een nieuw bestemmingsplan voor de Oude Tempel. Wij vonden dit een essentieel punt, voor zowel voor- als tegenstanders van bouwplannen in het unieke gebied. Zeker gezien het feit dat het oude bestemmingsplan is vernietigd door de Raad van State en daarmee het besluit van de gemeenteraad op 21 december 2017 om het plan vast te stellen. “We hebben het hier over een vernietigd raadsbesluit over een zeer omstreden onderwerp, we hebben het over een gemeentebestuur dat participatie predikt, dat zich herhaaldelijk beroept op voortschrijdend inzicht en naar eigen zeggen zo groen is dat elke verdorde grasspriet in de Soester polder heilig is verklaard. Zelfs zo heilig dat een boerengezin Soest uit wordt verjaagd. Dan vinden wij het onbegrijpelijk dat de meeste andere partijen schouderophalend zeggen dat het niet nodig is om het eens goed te hebben over het proces naar besluitvorming rond de Oude Tempel”, aldus raadslid Gerben Stormbroek.
Zorgvuldigheid, zeker bij een buitengewoon gevoelig onderwerp als de Oud Tempel, is voor POS essentieel. Het is namelijk aan de gemeenteraad om te beslissen of het eens is met de bestemmingsplanprocedure. Kan deze verkort, waardoor een groot deel van een oorspronkelijk plan overeind blijft ook na vernietiging door de Raad van State, of zijn de punten waarop een plan is vernietigd (wat het begrip vernietiging al impliceert) redenen genoeg om te kiezen voor een normale bestemmingsplanprocedure. Dat laatste zou namelijk betekenen dat inwoners ook in de aanloop maar de vaststelling van een plan invloed kunnen uitoefenen. Omdat het college een verkorte procedure kiest, wat ook betekent dat inwonersinvloed beperkt wordt, zou debat in de gemeenteraad gepast zijn. Het is namelijk het college dat een voorstel doet, maar uiteindelijk de gemeenteraad die het vaststelt.
Vaststelling begin juni is daarom niet alleen voorbarig, het is een miskenning van de inwoners van Soesterberg. De bestaande onvrede over dreigende bouwplannen op de Oude Tempel is de laatste jaren alleen maar groter geworden. Het heeft mede geleid tot de oprichting van POS en tot het ontstaan van een actiecomité met duizenden ondersteuners. Dat heeft weer geleid tot actiepagina’s op sociale media, satirische filmpjes, een protestmars en een verhitte bijeenkomst in het Cenakel van Kontakt der Kontinenten. “Door nu even ‘snel’ en vlak voor de zomer te kiezen voor een verkorte procedure, zet het college en een meerderheid in de gemeenteraad de inwoners van Soesterberg buitenspel. Inwoners mogen straks misschien meepraten over de kleur lantaarnpaal, maar daar is alles mee gezegd. Na de zogenaamde inspraakfase is het namelijk het college dat bepaalt wat het ermee doet. Daarmee is inspraak een lege huls.”
Om maar te zwijgen over de coronacrisis die de mogelijkheden wegneemt om op een goede manier, in een openbare vergadering, het debat te voeren. Vanaf 1 juli gaat de gemeenteraad pas weer in de raadszaal vergaderen, dus publiek kan niet aanwezig zijn bij de behandeling van de Oude Tempel en zal de vergadering via Youtube moeten volgen. Enkel insprekers kunnen zich via de griffier aanmelden en naar het gemeentehuis komen om hun mening te geven. Te meer reden voor POS om vaststelling in juni te willen verplaatsen naar september. Een meerderheid van de raadspartijen (GGS, VVD, D66, ChristenUnie/SGP, CDA, PvdA en Soest2002) bleek ongevoelig voor onze argumenten, die er in het kort op neerkomen dat zorgvuldigheid belangrijker moet zijn dan snelheid. Iets wat ook voor voorstanders van de bouwplannen een belangrijk punt zou moeten zijn.
Daarmee ligt er een koud feit op tafel: de gemeenteraad gaat op 3 juni een ‘gerepareerd’ bestemmingsplan bespreken, wat betekent dat het grootste deel van het vernietigde plan overeind blijft. Soesterberg moet er ernstig rekening mee houden dat een week later, op 11 juni, een groot deel van de rest van de gemeenteraad het raadsvoorstel aanneemt dat alsnog de bouw van honderden woningen op de Oude Tempel mogelijk maakt. Iets waar wij ons als POS tot het einde toe tegen zullen verzetten. “Raadsbreed zou men moeten zeggen: we zijn volksvertegenwoordigers, ook voor Soesterberg. Wij staan open voor uw zorgen en willen onze uiterste best doen om daaraan tegemoet te komen. Ook door tegen de provincie en de gemeente Zeist te zeggen: we moeten samen kijken naar het redden van de Oude Tempel. Niet omdat wij het niet willen, maar omdat onze inwoners het wel willen”, aldus Stormbroek.
Meer informatie over de plannen en de aanbestedingsprocedures is te vinden op:
www.oudetempel.nl