SOESTERBERG – Onze motie om de Oude Tempel uit te ruilen tegen Kamp van Zeist is, zoals inmiddels wel bekend, niet aangenomen door de gemeenteraad van Soest. Naast POS en DSN kon het voorstel alleen rekenen op steun van GroenLinks. Ook in Zeist is dezelfde motie eerder die week, op 9 april, ook niet aangenomen. Een nederlaag voor Soesterberg, maar vooral voor de Soester politiek.
De meeste partijen, met GGS voorop, bleven steken op oude en vaak slecht onderbouwde argumenten. Zo bleven ze veelal hangen op angst voor financiële risico’s. Het bebouwen van de Oude Tempel valt namelijk binnen de grotere afspraken van ‘Hart van de Heuvelrug’ waar Zeist en de provincie Utrecht ook een rol in spelen. Mocht Soest zich eenzijdig terugtrekken uit die afspraak, dan moet Soest opdraaien voor de kosten en de gemiste inkomsten binnen die afspraken.
“Ware het niet dat wijzigingen in de afspraken binnen Hart van de Heuvelrug, denk dus aan de uitruil van de Oude Tempel met Kamp van Zeist, wel degelijk zonder financiële risico’s zijn, mits die in samenspraak kunnen worden gemaakt met de provincie en de gemeente Zeist”, aldus raadslid Gerben Stormbroek. Dat staat zelfs in de meest recente ‘Samenwerkingsovereenkomst Hart van de Heuvelrug’ uit 2015. Daarbij vroegen de indieners (POS samen met DSN) enkel om een onderzoek naar de mogelijkheden tot uitruil.
Een ander veel gebruikt argument, namelijk dat Soesterberg opnieuw zou worden gesplitst, kon makkelijk worden tegengeworpen. Immers, Kamp van Zeist is geen Soesterberg en twee overkluizing zijn al aanwezig (de twee viaducten over de A28). Het zou in onze ogen een ideale alternatieve locatie zijn. Stormbroek: “Met de uitruil behoudt Soesterberg zijn groene long, zorgt het voor veel lagere verkeersdruk in Soesterberg, zijn de financiële voordelen aantoonbaar (het bebouwen van Kamp van Zeist kan goedkoper door de aanwezige wegen en riolering) en niet in de laatste plaats: veel Soesterbergers willen het. Alle argumenten werden onbeargumenteerd terzijde geschoven.”
Burgerparticipatie is nog altijd onbestaand in Soest, ook al hebben alle partijen hun mond er vol van. “Wanneer een inwoner een mars organiseert waaraan honderden mensen meedoen om veertienhonderd handtekeningen te overhandigen aan de gedeputeerde, zijn bijna alle politieke partijen afwezig. Wanneer de minister op bezoek komt om de bouwprojecten in Soesterberg-Noord te vieren met een hapje en een drankje, staan ze allemaal vooraan”, aldus Stormbroek.
Daarbij heeft de wethouder de indieners van de motie nog voor de behandeling al op een achterstand gezet door de gemeenteraad schriftelijk te adviseren om tegen de motie te stemmen. Een nederlaag voor het overgrote deel van de Soester politiek die haar mond vol heeft van duurzaamheid, behoud van groen, burgerparticipatie, positieve ontwikkelingen in Soesterberg en voortschrijdend inzicht. Al geldt dat laatste waarschijnlijk alleen voor het slecht beargumenteerd weigeren van boer Dorresteijn in Soest. POS vecht vaak tegen de bierkaai, maar blijft doorvechten.