SOEST – De familie Van Dorresteijn heeft donderdag 26 november definitief een ‘njet’ te horen gekregen van de coalitiepartijen in de gemeenteraad van Soest (GGS, VVD, D66 en ChristenUnie/SGP). Dat betekent dat de boerenfamilie definitief niet een boerderij mag bouwen in de Soester polder, notabene op eigen grond, aan de zuidzijde van de Peter van den Breemerweg. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 was een overweldigende meerderheid van de toenmalige raad, waaronder drie van de vier huidige coalitiepartijen, juist voorstander van de boerderijverhuizing. Een forse schadeclaim en de zoveelste gang naar de Raad van State liggen op de loer.
“Wij zijn geen voorstander van grootschalige bouwplannen in het groen. Dat is helder”, aldus partijvoorzitter Gerard Dercksen. “Alleen is in dit geval een gezin de dupe geworden van politieke wensen. Daarbij is de redenering hartstikke krom: onder het mom van behoud van culthuurhistorische waarden, voortschrijdend inzicht en het moeten kunnen herzien van oude afspraken krijgt de familie 0 op het rekest van de coalitiepartijen. Aan de andere kant hebben diezelfde coalitiepartijen de deur dichtgedaan voor een landschappelijk waardevoller gebied dan de polder ten zuiden van de Peter van den Breemerweg: landgoed Oude Tempel in Soesterberg. Probeer dat maar eens uit te leggen aan de inwoners waarom dan eerder genoemde argumenten niet gelden.”
Raadslid Gerben Stormbroek, die uiteindelijk tegen de collegeplannen heeft gestemd om de familie Van Dorresteijn uit de polder te weren, vult aan: “waar een wil is, is altijd een weg te vinden. Kosten noch moeite zijn gespaard om iets recht te breien wat krom is. Daarmee ben je als inwoner in feite overgeleverd aan de willekeur van de meerderheid in de gemeenteraad. Oude afspraken worden net zo makkelijk overboord gegooid als het toevallig wel in het eigen politieke straatje past. In dit geval de boerenfamilie Van Dorresteijn weren uit het boeren Soester land.” In het dossier Oude Tempel zijn oude afspraken, zelfs vijftien jaar na dato, nog altijd onwrikbaar beleid. Er wordt met twee maten gemeten.
Najaarsnota
Wie dacht dat de raadsvergadering enkel en alleen over de familie Van Dorresteijn ging, komt bedrogen uit. De fractie van POS heeft bij monde van raadslid Stormbroek, overigens als enige partij in de gemeenteraad, tegen de najaarsnota gestemd. “Wij houden college en collega’s uit de gemeenteraad graag een spiegel voor: hoe zou je thuis met je geld omgaan? Als je ziet dat je huishoudpot in de min gaat, maar gewoon zegt: ik kijk volgend jaar wel verder of ik mijn huur wel kan betalen, dan gaat er in onze ogen iets niet goed”, aldus financieel specialist van de fractie van POS, John Versteege.
“Wij hebben al tijdens de begrotingsbehandeling aangegeven dat we ons als gemeente Soest zorgen moeten maken over de toekomst. Dat roepen we al jaren, vaak als enigen, maar elke keer worden onze voorspellingen waar en heeft de gemeente tekorten en worden de belastingen verhoogd. Dit jaar is dat door de coronacrisis nog nijpender geworden. We moeten daarom veel beter kijken hoe we als gemeente Soest met het geld omgaan, en dan moeten we misschien ook bezuinigen. We moeten in ieder geval het gesprek hierover aangaan. Je kunt beter vooraf hierover nadenken dan dat je, bij wijze van spreken, de deurwaarder op bezoek krijgt. Als je thuis niet de huur betaalt, krijg je problemen”, aldus Versteege.