Blog Post

Coronavirus: wat doet Soest?

  • door Redactie
  • 21 mrt, 2020

Goede informatievoorziening is essentieel

SOEST/SOESTERBERG – Omdat wij niet goed kunnen inschatten welke informatie u wél en niet krijgt vanuit de gemeente, voelen wij ons ook als volksvertegenwoordiging in de gemeenteraad van Soest verplicht u te informeren. Onderstaande informatie is vrijdagavond 20 maart tot ons gekomen vanuit het college van Burgemeester en Wethouders:

Landelijke maatregelen die de gemeente moet uitvoeren

  • Coördinatie noodopvang kinderen
Ouders met vitale beroepen kunnen ondanks de sluiting van scholen en kinderopvangorganisaties gebruik blijven maken van opvang voor hun kinderen. Het kabinet heeft de gemeenten gevraagd om de noodopvang te coördineren. Hiertoe richten wij een loketfunctie in en wijzen we in overleg met scholen en kinderopvangorganisaties locaties aan waar de opvang plaatsvindt. Ook ouders die normaal gesproken geen gebruik maken van formele opvang, maar nu wel die behoefte hebben, kunnen in onze gemeente gebruik maken van de noodopvang.

  • Besluit bijstand zelfstandigen (bbz)
Het kabinet stelt een tijdelijke, versoepelde regeling in om zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, te ondersteunen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. Deze regeling wordt uitgevoerd door gemeenten, in het geval van de gemeente Soest door BBS. Zelfstandigen kunnen voor een periode van drie maanden, via een versnelde procedure en zonder partner- of vermogenstoets, aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud die niet hoeft worden terugbetaald. BBS bereidt zich voor op de behandeling van de aanvragen voor deze regeling. Hiermee kan gestart worden zodra het Rijk de regeling gepubliceerd heeft. Er hebben zich al vele ondernemers bij BBS gemeld. Het rijk heeft aangegeven de kosten voor de gemeenten te vergoeden.

  • Noodverordening
Burgemeester Metz neemt namens de regio Eemland zitting in het Regionaal Beleidsteam (RBT) dat recent is ingesteld voor afstemming en coördinatie in de Veiligheidsregio Utrecht. Inmiddels heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht een noodverordening afgegeven. Dit om indien een gesprek niet afdoende is, in de gehele provincie naleving van de maatregelen te kunnen handhaven.

Coronamaatregelen van de gemeente Soest

Vanaf het moment van het bekend worden van de gevolgen van het virus onderhouden wij nauw contact met onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Wij zijn onder de indruk van de creativiteit en naastenliefde die onze inwoners laten zien. De preventieve maatregelen worden over het algemeen goed nageleefd, er ontstaan spontane hulpgroepen op Facebook en vrijwilligers springen tijdelijk in om onze kwetsbare inwoners te helpen.

Ook onze samenwerkingspartners doen er alles aan om de Soester samenleving te blijven bedienen, denk bijvoorbeeld aan de RMN die ervoor zorgt dat de afvalinzameling en straatreiniging door blijft gaan. Graag gaan wij in op een aantal van de maatregelen die wij als gemeente lokaal treffen of voorbereiden. Dit overzicht is niet compleet, want elke dag moeten er kleine en grote beslissingen genomen worden en veranderen de omstandigheden.

  • Communicatie
Veel mensen zijn op zoek naar informatie en contact in deze onzekere tijden. Op Facebook heeft u video’s van burgemeester Metz kunnen zien die onze inwoners een hart onder de riem steekt en oproept de maatregelen op te volgen. Ook zijn er vele persoonlijke contacten zowel op bestuurlijk als ambtelijk niveau met de verschillende maatschappelijke organisaties zoals onze scholen, zorgaanbieders, sportverenigingen, culturele instellingen, welzijnsinstellingen en ondernemers. Dit met het doel om signalen op te vangen en ondersteuning te bieden.

Via onze website https://www.soest.nl/in-de-gemeente-soest/coronavirus en social media delen wij actuele publieksinformatie en medewerkers van het TIP zijn in de ochtenden bereikbaar voor vragen en informatie.

  • Ondernemers
Ook veel ondernemers uit onze gemeente hebben vragen en zorgen over hun bedrijf. Zoals aangegeven heeft het kabinet een pakket aan maatregelen getroffen voor ondernemers. Gezien de grote economische gevolgen van het coronavirus verkennen wij de mogelijkheden om als gemeente Soest aanvullende maatregelen te treffen om ondernemers te ondersteunen. In ieder geval kan een verzoek gedaan worden voor uitstel van betaling voor de ozb. Andere mogelijke maatregelen inventariseren wij op dit moment en bezien wij op de consequenties. Hierbij maken wij gebruik van de ondersteuning van de VNG. Op een speciale pagina voor ondernemers stellen wij de relevante informatie beschikbaar:
https://www.soest.nl/ondernemersloket/coronavirus-maatregelen-voor-ondernemers

  • Maatschappelijke organisaties
Ook voor het sociaal domein zijn de maatregelen ingrijpend. Er is geen bezoek meer toegestaan in verpleeghuizen, een zware maatregel voor zowel medewerkers, bewoners als naasten. Ook zorgaanbieders zoals welzijnsorganisaties en eerstelijnsorganisaties kunnen niet de zorg bieden zoals zij en wij gewoon zijn. Zo hebben de huisartsen gezamenlijk een speciaal coronaspreekuur ingericht, gaat de voorleesexpres van Balans digitaal verder en na een oproep hebben vele jonge vrijwilligers zich gemeld om de SWOS te helpen bij de ondersteuning van ouderen. En waar voor de ene zorgaanbieder werk tijdelijk wegvalt, worden er in de andere zorgorganisatie juist overuren gemaakt.

Ons algemene beeld is dat zowel onze inwoners als organisaties creatief zijn en elkaar weten te vinden waar nodig in de zorg voor onze kwetsbare inwoners. Wel vraagt de situatie om een continue vinger aan de pols houden, want naarmate de maatregelen langer duren kan de situatie veranderen. Aanbieders met wie wij een contract hebben, blijven wij conform het advies van de VNG betalen: ook als er een andere of beperkte prestatie kan worden geleverd. Op die manier zorgen we ervoor dat het zorglandschap intact blijft.

Wij denken ook aan de andere maatschappelijke organisaties, zoals de culturele organisaties en de sport. Zo kunnen bijvoorbeeld evenementen en exposities, waar met hart en ziel aan is gewerkt, helaas geen doorgang vinden. Ook voor deze organisaties overwegen wij maatregelen om de gevolgen te verzachten.

Tot slot

De financiële gevolgen van de maatregelen voor gemeenten zijn vooralsnog onduidelijk. De VNG is met het Rijk in gesprek over vergoeding van de kosten voor maatregelen. Zoals burgemeester Rob Metz in de raadsvergadering van donderdag al aangaf, zijn het ook voor de gemeentelijke organisatie veeleisende tijden. Het college en onze medewerkers werken samen op afstand, met soms kleine kinderen thuis en een hogere uitval door ziekte dan gebruikelijk. Wij zetten ons ervoor in om in deze bijzondere omstandigheden de bestaande dienstverlening zoveel mogelijk te continueren en tegelijkertijd de samenleving ondersteunen in de strijd tegen het coronavirus.

door 1e5dfe36c23222238d8488aed72afd4a8d355876 12 november 2024
door Redactie 29 oktober 2024
POS vraagt het college om opheldering over de afwijzing van het herzieningsverzoek voor landgoed Oude Tempel. Welke juridische risico’s kleven er aan dat besluit? Wij willen het graag weten van het Soester college.
door Redactie 27 augustus 2024
Benieuwd hoe het eraan toegaat in de gemeentepolitiek? POS organiseert twee gratis avonden om kennis te maken met onze partij en het werk in de gemeenteraad. Dit is jouw kans om actief bij te dragen aan de toekomst van Soesterberg én Soest!
door Redactie 4 juli 2024
De antwoorden van de gemeente Soest op onze vragen over de plannen voor Landgoed Oude Tempel zijn binnen. Ontdek wat de gemeente heeft geantwoord en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
door Redactie 13 juni 2024
De sluiting van de Weggeefbasis in Soesterberg heeft een grote indruk op ons gemaakt. POS diende een motie in voor een nieuwe locatie, maar het College raadde ons voorstel af. Wel gaan de wethouder en de initiatiefnemers binnenkort in gesprek over mogelijke oplossingen.
door Redactie 4 juni 2024
Als POS zetten wij ons al sinds 2018 in voor het behoud en de bescherming van landgoed Oude Tempel. Wij hebben veel vragen over de substantiële wijzigingen in de plannen voor dit landgoed. Zo vragen wij ons bijvoorbeeld af of er niet een nieuw omgevingsplan (het vroegere bestemmingsplan) nodig is voor de aanpassingen door het college. Daarom hebben wij, in samenwerking met GroenLinks, een groot aantal kritische vragen voorgelegd aan het college van Soest die zich verder onder andere ook richten op informatievoorziening en beschermde diersoorten.
door Redactie 28 mei 2024
De door POS georganiseerde informatieavond over de komst van windturbines rond Soesterberg heeft geleid tot de oprichting van een actiecomité. Lees meer over de zorgen van de bewoners en hoe zij in actie komen.
door Redactie 16 mei 2024
Enorme windturbines dreigen de horizon van Soesterberg te domineren! POS nodigt u uit om op zaterdag 25 mei en maandagavond 27 mei meer te ontdekken over de gevolgen én hoe u kunt helpen.
door Redactie 18 april 2024
Het college van Soest heeft nieuwe plannen gepresenteerd voor woningbouw op landgoed Oude Tempel. Het aantal woningen wordt verlaagd naar 220 en er is een plan bedacht voor de dwarsliggende dassen. Wat POS betreft is het enige goede plan voor Oude Tempel het behoud van het landgoed zoals het nu is.
door Redactie 28 maart 2024
Een motie van POS is door een meerderheid van de raad aangenomen. Er moet wat POS betreft een volwaardige cliëntenraad komen voor cliënten van uitvoeringsorganisatie BBS. Daarnaast willen we voor 1 oktober geïnformeerd worden over de voortgang van dit proces en het hele beleid rond werk en participatie.
Meer posts
Share by: