SOESTERBERG – De fractie en het bestuur van POS heeft kennisgenomen van het persbericht van het college over de nieuwe plannen voor landgoed Oude Tempel. Het college is voornemens om het plan in juni aan de gemeenteraad voor te leggen. Al houdt ook wethouder Kundic in haar persbericht rekening met het feit dat daadwerkelijke bouw nog lang op zich kan laten wachten. Niet in de laatste plaats omdat ze verwacht dat veel mensen vaststelling van het plan opnieuw zullen aanvechten bij de Raad van State.
“Ons antwoord blijft: bebouw het gebied niet en zoek naar alternatieven. De uitspraak van de Raad van State betekent dat er zoveel haken en ogen aan bouwplannen zitten, niet in de laatste plaats om geld te verdienen met ontwikkeling van het gebied, dat er beter een streep doorheen kan. Zowel in het belang van de gemeente Soest als de overige partijen binnen Hart van de Heuvelrug (gemeente Zeist en de provincie Utrecht)”, aldus raadslid Gerben Stormbroek. Kamp van Zeist is en blijft een logisch alternatief: “Praat met Zeist en de provincie en bekijk de mogelijkheden. De overeenkomst uit 2015 biedt hiertoe mogelijkheden. Wie weet zijn er ook andere mogelijkheden. Niet geschoten is altijd mis.”
Wat de fractie van POS wel voorzichtig positief vindt is de manier waarop de gemeente inspraak wil regelen. Dat was één van de grote valkuilen bij de vaststelling van het vernietigde plan uit 2017. Sterker nog, het heeft er mede toe geleid dat POS is ontstaan naast allerlei andere burgerinitiatieven. Denk aan het actiecomité van Rob de Kuijer en Helen le Roy dat tevens streeft naar behoud van het landgoed. “We blijven wel sceptisch en kritisch, want we willen eerst zien en dan geloven.”
Een belangrijk kritiekpunt is het voornemen van het college om het plan in juni aan de raad voor te leggen. “De coronacrisis maakt dit zeer ingewikkeld. Mede omdat het, in ieder geval vooralsnog, niet mogelijk is om op een goede manier openbare bijeenkomsten te organiseren. De wetgever maakt het mogelijk met videobellen, maar dat maakt het bij gevoelige onderwerpen riskant. Als er geen zwaarwegende redenen zijn om het plan in juni vast te stellen – en die lijken er gezien de uitnodiging om het plan aan te vechten bij de Raad van State niet te zijn – dan is het beter om besluitvorming uit te stellen tot na de coronamaatregelen. Daar zullen wij dan ook voor pleiten”, aldus Stormbroek.