SOESTERBERG – De fractie van POS heeft antwoord gekregen op de vragen die het heeft gesteld aan het college over het ‘dassenvangproject’ in plangebied Oude Tempel in Soesterberg. De kosten worden geheimgehouden en de actie is ingegeven door een contract met de ontwikkelaar van de Groene Hoogte. Het college gaat verder in op de, in onze ogen, gebrekkige communicatie richting omwonenden, de timing van de actie en de noodzaak van het vangen van de dassen in de Oude Tempel. De vragen zijn overigens maar net binnen de gestelde termijn van vier weken beantwoord.
Het college wil geen antwoord geven op de vraag welke kosten er gemoeid zijn met het vangen van de dassen. Dit omdat het ‘geheime’ informatie betreft die is opgenomen in de grondexploitatie voor Hart van de Heuvelrug – Vliegbasis Soesterberg. Via diverse bronnen hebben wij een bedrag van 30.000 euro te horen gekregen, dus hoe geheim die informatie daadwerkelijk is, is dus twijfelachtig. Dit ook omdat het vangen van de dassen niets zegt over de concurrentiepositie van de gemeente Soest of hoe de gemeente financieel in Hart van de Heuvelrug zit. Die informatie is geheim, omdat het openbaar maken van die informatie de gemeente financieel kan schaden. Dit is overigens gebruikelijk binnen de overheid.
Over de vraag hoe de gemeente denkt om de Oude Tempel vrij te houden van dassen, is het college vaag. Over de haast van de gemeente wordt overigens wel duidelijkheid gegeven: gezien de afspraak die is gemaakt met de ontwikkelaar van de Groene Hoogte is de gemeente verplicht om ‘vertraging die niet onvermijdelijk is te voorkomen’. Vanwege de aanwezigheid van de dassen in de Oude Tempel, die de strook langs de Groene Hoogte gebruiken als foerageergebied, kan het verder bouwrijp maken van dat gebied niet verder. Het college beweert dan ook dat de strook aan de rand van de Groene Hoogte nog toegankelijk is voor de dassen, al kun je je dat afvragen vanwege de grote hekwerken rond dat gebied.
Wij hebben ook forse kritiek op het communicatiebeleid van de gemeente Soest, dat ook weer terugkomt in deze kwestie. In het kader van de gebrekkige communicatie rond dit project hebben we onder andere gevraagd of het college het met ons eens is dat goede communicatie richting burgers van groot belang is voor het vertrouwen in overheid en politiek. Het antwoord bevreemdt ons enigszins, of misschien ook wel niet, omdat gesteld wordt dat communicatie richting bewoners in dit geval niet meer dan ‘functioneel noodzakelijk’ moet zijn, vanwege de ‘wettelijke zorgplicht’ voor de dassen in het gebied. Het college is schijnbaar bang dat de dassen grote aantallen bezoekers naar het bos trekt die op zoek willen gaan naar de dassen. Op de diverse procedures bij de Raad van State wordt in zijn geheel niet ingegaan.
Het college geeft verder aan er ‘alles’ aan te doen om ‘de communicatie met inwoners zo goed mogelijk te laten verlopen.’ In het geval van Soesterberg wordt verwezen naar de informatiekrant ‘In Uitvoering’, de jaarlijkse dorpsmarkt en de Verbindelaar. Ook wordt verwezen naar bewonersbrieven, informatiemails, informatieavonden en klankbordgroepbijeenkomsten. Of voorgenoemde punten daarmee wijzen op goede communicatie laten we maar even in het midden. Wat POS betreft zijn er in ieder geval nog wel wat verbeterpunten aan te wijzen. Niet alleen op het gebied van communicatie, maar in de algehele aanpak van dit project. Overigens heeft de onrust rond de Oude Tempel inmiddels ook het provinciehuis bereikt. De fractie van de SP heeft vragen gesteld aan Gedeputeerde Van der Berg.
Voor de antwoorden van de gemeente Soest op onze vragen: klik
hier.
Voor de vragen en antwoorden van de SP in de Provinciale Staten van Utrecht: klik
hier.