SOEST – Tegen een financieel slecht onderbouwde begroting stemmen, maar toch resultaten behalen. Dat was in een notendop het resultaat van een week die in het teken stond van de begroting die is ingediend door het college van Soest. POS was de meest kritische partij en had als enige gisteren de moed om tegen de begrotingsvoorstellen van de gemeente te stemmen. Dat gezegd hebbende heeft POS wel steun gekregen voor een aantal voorstellen. Vooral op het gebied van openbaar vervoer.
Zo heeft het college een motie overgenomen waarin POS het college oproept om het openbaar vervoer in Soesterberg te verbeteren door onderzoek te doen naar de haalbaarheid van een busverbinding tussen station Den Dolder, centrum Soesterberg, NMM en Soest. Ook gaat het college in overleg met de NS om te bezien of de overstaptijd op station Baarn verkort kan worden voor treinen van en naar Amsterdam. “Het college rept over duurzaamheid, maar repte in dat kader met geen woord over goed openbaar vervoer. Wij zijn blij met de toezeggingen van het college, maar blijven kritisch volgen”, aldus raadslid Gerben Stormbroek.
Een andere toezegging van het college volgde op een motie van POS om instrumenten in te zetten die Soesters en Soesterbergers meer kans geven op de lokale woningmarkt. Het college kon niet alles toezeggen, maar POS vond het in dit stadium voldoende dat het college woningbouwplannen en -cijfers over beschikbare nieuwbouwkoopwoningen eerder wil communiceren naar inwoners van Soest en Soesterberg door het instellen van een woningbouwmonitor. Wettelijke mogelijkheden om Soesters en Soesterbergers voor te trekken zijn er sinds 2014 niet meer. POS blijft kritisch volgen of de genomen maatregelen bijdragen aan onze wensen en zal waar nodig met nieuwe voorstellen komen.
Ondanks aanvankelijke kritiek, kozen de overige oppositiepartijen er dus toch voor om in te stemmen met de begroting. Nota bene coalitiepartijen VVD en D66 deelden kritiek op de financiële onderbouwing. Die onderbouwing, of eigenlijk het gebrek daaraan, was voor POS voldoende reden om niet in te stemmen met de begroting. “Het college houdt onvoldoende rekening met wat er nog op het bordje komt van de gemeente. Denk aan de grootse plannen voor het Dalweggebied, maar ook aan de buitensport waar nog geld naartoe moet en de informatievoorziening. Voor deze plannen moet nog budget voor worden aangevraagd. Ook hebben we nog geen goed beeld bij de kosten die de energietransitie en de stijgende kosten in het sociaal domein met zich meebrengen.”
Het college kiest er ondanks dat toch voor om met onvoldoende onderbouwing de financiële reserves naar een gevaarlijk laag niveau te brengen. Zo is de buffer voor het sociaal domein, zoals het er nu naar uitziet, tegen 2019 al op. Alleen door ruim anderhalf miljoen euro uit de zogenaamde ‘algemene reserve’ te halen kon tot een sluitende begroting worden gekomen. Een motie van POS aan het college met het verzoek om wel met een sluitende begroting te komen zonder de financiële reserves uit te putten, haalde het niet.
Stormbroek had tijdens de algemene beschouwing en daaropvolgend debat op 1 november, al aangegeven dat de plannen te vergelijken waren met iemand die een huis heeft met een dak dat vervangen moet worden, maar toch liever zijn laatste spaargeld uitgeeft aan een nieuwe auto. Ondanks dat gaat de auto rijden. POS houdt het een en ander scherp in de gaten en zal proberen om lekkage, in het belang van al onze inwoners, te voorkomen. Dit door een kritische, doch constructieve houding in de gemeenteraad.