Blog Post

POS: geen windmolens in Soesterberg

  • door Redactie
  • 16 jun, 2021
SOESTERBERG – Ze doen veel stof opwaaien, niet letterlijk want daarvoor zijn ze te hoog: windmolens, maar ook zonnevelden die allemaal moeten bijdragen aan de zogeheten energietransitie. Op 1 juli en op 8 juli gaat de gemeenteraad erover praten én besluiten. En ja: ook in de gemeente Soest staan windmolens gepland. “Wat ons betreft is het heel helder, de windmolens die gepland staan aan de rand van Soesterberg zijn volstrekt onacceptabel”, aldus Michel Janssen die zich namens POS bezighoudt met ruimtelijke vraagstukken en energie.

Volgens de eerste plannen die worden voorgelegd aan de gemeenteraad staat er in ieder geval één megawindmolen gepland in de buurt van het detentiecentrum. “Het is één van de twee zoekgebieden voor windmolens die de gemeente heeft aangewezen in haar zogeheten ‘Uitnodigingskader Grootschalige Energie-opwek. Het andere gebied is aan de rand van de Isselt bij Amersfoort; aan de rand van de polder in Soest. Die locatie leidt tot veel commotie in Soest, alleen staan de geplande windmolens in Soesterberg veel dichter bij woningen dan de windmolens aan de rand van de Eempolder”, aldus Janssen.

Raadslid Stormbroek vult aan: “we zijn zeer alert op de geplande windmolens aan de overzijde van de A28. Terwijl de discussie over deze molens een beetje verstomt bij de discussie in Soest. Er schuilt namelijk een groot risico achter deze windmolens, ik zeg het in meervoud, want de molen van Soest in Soesterberg kan zomaar worden aangevuld met molens uit Leusden én uit Zeist. Soesterberg ligt precies op gemeentegrenzen en windmolens worden altijd regionaal geclusterd geplaatst. Daarnaast heeft ook de provincie uitgesproken dat ze wel iets ziet in de A28 als corridor voor duurzame energieopwekking. Neem daarnaast dat de geplande molens op ongeveer 300 tot 500 meter van woningen gepland staan en we zeggen resoluut: nee!”

In Nederland zijn vooralsnog geen afstandsregels voor windmolens, maar gelden geluidsnormen. In andere landen, denk aan de Belgische deelstaat Wallonië, maar ook aan Beieren in Duitsland en Polen en Italië zijn de afstandsregels veel strenger. Soms wel tot tien keer de afstand van de tiphoogte van een windmolen. De windmolens kunnen 240 meter hoog worden, dus de afstand – als je ze überhaupt al zou moeten willen -  zou dus minstens 2400 meter van woningen moeten zijn. “Neem daarbij dat gezondheidsrisico’s nog onvoldoende in beeld zijn – het RIVM is nu notabene nog bezig met een onderzoek. Verder is schade aan landschap en natuur voor ons te groot”, aldus Janssen. 

Het idee is 49 procent duurzaam opgewekte energie in 2030. Met het volplaatsen van zonnepanelen op daken haalt de gemeente Soest rond de 30 procent. Janssen besluit: “Misschien moeten we toch serieuzer naar de alternatieven kijken.  Wat ons betreft is het draagvlak nu te klein en de gevolgen te groot. De geplande windmolens in Soesterberg staan in verhouding veel dichter op woningen gepland dan in de Soester polder. Bovendien is ons nieuwe natuur beloofd op het Kamp van Zeist. Zeist heeft die locatie ook aangewezen als zoektocht voor de plaatsing van windmolens. Dan zouden er zomaar nóg meer windmolens kunnen komen aan de grenzen van Soesterberg. Voor ons volstrekt onacceptabel.”

Op 23 juni is er een ‘Avond Samenleving’ over de grootschalige energieopwekking. Tot vrijdag kunnen inwoners zich aanmelden om hun standpunt met de raad te delen. Klik hier voor meer informatie en hoe u zich kunt aanmelden.
door 1e5dfe36c23222238d8488aed72afd4a8d355876 12 november 2024
door Redactie 29 oktober 2024
POS vraagt het college om opheldering over de afwijzing van het herzieningsverzoek voor landgoed Oude Tempel. Welke juridische risico’s kleven er aan dat besluit? Wij willen het graag weten van het Soester college.
door Redactie 27 augustus 2024
Benieuwd hoe het eraan toegaat in de gemeentepolitiek? POS organiseert twee gratis avonden om kennis te maken met onze partij en het werk in de gemeenteraad. Dit is jouw kans om actief bij te dragen aan de toekomst van Soesterberg én Soest!
door Redactie 4 juli 2024
De antwoorden van de gemeente Soest op onze vragen over de plannen voor Landgoed Oude Tempel zijn binnen. Ontdek wat de gemeente heeft geantwoord en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
door Redactie 13 juni 2024
De sluiting van de Weggeefbasis in Soesterberg heeft een grote indruk op ons gemaakt. POS diende een motie in voor een nieuwe locatie, maar het College raadde ons voorstel af. Wel gaan de wethouder en de initiatiefnemers binnenkort in gesprek over mogelijke oplossingen.
door Redactie 4 juni 2024
Als POS zetten wij ons al sinds 2018 in voor het behoud en de bescherming van landgoed Oude Tempel. Wij hebben veel vragen over de substantiële wijzigingen in de plannen voor dit landgoed. Zo vragen wij ons bijvoorbeeld af of er niet een nieuw omgevingsplan (het vroegere bestemmingsplan) nodig is voor de aanpassingen door het college. Daarom hebben wij, in samenwerking met GroenLinks, een groot aantal kritische vragen voorgelegd aan het college van Soest die zich verder onder andere ook richten op informatievoorziening en beschermde diersoorten.
door Redactie 28 mei 2024
De door POS georganiseerde informatieavond over de komst van windturbines rond Soesterberg heeft geleid tot de oprichting van een actiecomité. Lees meer over de zorgen van de bewoners en hoe zij in actie komen.
door Redactie 16 mei 2024
Enorme windturbines dreigen de horizon van Soesterberg te domineren! POS nodigt u uit om op zaterdag 25 mei en maandagavond 27 mei meer te ontdekken over de gevolgen én hoe u kunt helpen.
door Redactie 18 april 2024
Het college van Soest heeft nieuwe plannen gepresenteerd voor woningbouw op landgoed Oude Tempel. Het aantal woningen wordt verlaagd naar 220 en er is een plan bedacht voor de dwarsliggende dassen. Wat POS betreft is het enige goede plan voor Oude Tempel het behoud van het landgoed zoals het nu is.
door Redactie 28 maart 2024
Een motie van POS is door een meerderheid van de raad aangenomen. Er moet wat POS betreft een volwaardige cliëntenraad komen voor cliënten van uitvoeringsorganisatie BBS. Daarnaast willen we voor 1 oktober geïnformeerd worden over de voortgang van dit proces en het hele beleid rond werk en participatie.
Meer posts
Share by: