SOEST/SOESTERBERG – De fractie van POS heeft tegen het vaststellen gestemd van het document ‘Soest en Soesterberg, Kwaliteiten voor de toekomst’, een samenvatting van de participatie onder de inwoners van Soest en Soesterberg. Enkel de PvdA stemde ook tegen vaststelling. “Precies om de reden dat het hier een samenvatting betreft, een samenvatting die niet objectief is, maar duidelijk een samenvatting van het zittende college is”, aldus Michel Janssen, specialist op het gebied van de omgevingsvisie binnen de fractie van POS.
Met name met betrekking tot Soesterberg kan POS zich niet vinden in de samenvatting die door het college werd aangeboden. “In de ophaalfase, zeg maar het voortraject wat heeft geleid tot dit document, was er veel aandacht onder inwoners van Soesterberg voor de effecten van woningbouw op het groen. Jammer dat kwaliteiten, die mensen nadrukkelijk hebben genoemd, maar die politiek gezien als gepasseerd station worden gezien, niet zijn opgenomen: behoud van landgoed Oude Tempel als belangrijkste groene kwaliteit van het dorp”, aldus Janssen.
Raadslid Stormbroek, die tegen het voorstel stemde, vult aan: “in het document wordt verwezen naar het dorp Soesterberg dat de oude jas van zich afschudt. Een suggestieve zinssnede die geen recht doet aan een grote groep mensen. Vergeet niet dat veel mensen dat verleden ook waardeerden en veel hebben zien verdwijnen dat werd gewaardeerd. Daarmee samenhangend zijn er ook zorgen voor de toekomst. Aandacht is er onder Soesterbergers voor het voorzieningenniveau, dat achter blijft bij de woningbouw. Ondanks het credo dat de woningbouw het voorzieningenniveau een soort van automatisch zou opkrikken. Daarbij horen ook vertier voor jongeren, het beter benutten van de Rademakerstraat en sociaal-culturele voorzieningen die als aandachtspunten door de inwoners van Soesterberg zijn aangegeven. Die komen onvoldoende terug”, aldus Stormbroek. “Neem daarbij dat wordt gerept over mogelijk nog meer woningbouw in Soesterberg en we haken af”, aldus Michel Janssen.
ReferendumverordeningEen ander agendapunt was de zogenaamde referendumverordening. Samen met GroenLinks en D66 heeft POS een aantal wijzigingsvoorstellen ingediend, omdat het voorstel van het college zou betekenen dat de mogelijkheden voor een referendum worden ingeperkt. “Wij zouden juist graag zien dat de voorstellen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten die de mogelijkheden uitbreidden, zouden worden overgenomen. Geef inwoners zoveel mogelijk de kans om invloed te hebben op de lokale politiek. Beperk referenda niet, maar maak ook bestemmingsplannen referendabel of andere raadsbesluiten die impact hebben op groepen inwoners en zorg ervoor dat raadsbesluiten kunnen worden teruggedraaid in een referendum”, aldus raadslid Stormbroek.
Het merkwaardige is dat notabene D66, bij uitstek de partij die het referendum een warm hart toedraagt, ervoor heeft gekozen om het onderwerp van de agenda te halen met het idee om een zogeheten raadswerkgroep in te stellen die met een voorstel moet komen. “Kennelijk is één lijn trekken binnen het college voor D66 belangrijker dan vasthouden aan de eigen standpunten. Participatie staat kennelijk niet zo hoog in het vaandel bij het college als ze zelf beweert”, vult POS-fractielid John Versteege aan, die besluit: “Als er een moment was om onze inwoners meer mogelijkheden te geven tot inspraak én invloed was het nu. Nu is het van de agenda verdwenen en is het de vraag wanneer het terugkomt. Een gemiste kans. Wij begrijpen er weinig van.”
Foto: E. Dronkert/CC BY-NC-SA 2.0
CC BY-NC-SA 2.0
CC BY-NC-SA 2.0