SOEST – Na een tumultueuze avond heeft de fractie van POS donderdag 9 februari tegen vaststelling gestemd van het bestemmingsplan Dalweg in Soest. De aanname van een motie van POS, mee ingediend door de ChristenUnie/SGP, was alles afwegende niet voldoende om tegen het ingrijpende plan te stemmen. Naast POS heeft alleen GroenLinks tegen vaststelling van het plan gestemd. Het bouwplan aan de Dalweg is daarmee uiteindelijk door een grote meerderheid van de gemeenteraad aangenomen.
Behandeling van het plan had volgens onze fractie – en met ons de hele oppositie - moeten worden uitgesteld vanwege het te laat aanleveren van essentiële stukken. Een aanvullend memo van het college waarin onder andere uitgelegd stond wat de financiële gevolgen zijn van het naar beneden schroeven van het aantal bouwlagen kwam pas woensdag binnen. “Wij begrijpen niet waarom de informatie in dat stuk niet eerder bekend was. Zeker nadat wij, maar ook andere partijen daar vorige week naar hebben gevraagd tijdens de opiniërende raadsvergadering over het onderwerp”, aldus fractievoorzitter Gerben Stormbroek.
Op het terrein rond het gemeentehuis moeten maximaal 250 woningen verrijzen waarvan de meeste in de vorm van een appartement. Een motie van POS om het maximumaantal woningen dat is toegestaan ter beschikking te stellen aan inwoners van Soest is aangenomen. Enkel D66 stemde tegen. Alles afwegende was de aanname van de motie niet voldoende om voor het bestemmingsplan te stemmen. Een bestemmingsplan dat te veel ruimte laat aan de ontwikkelaar, waardoor niet duidelijk is hoe het plan er uiteindelijk uit komt te zien. Wel is POS blij dat de woningen die er komen zoveel mogelijk ter beschikking komen van Soesters. “Als die woningen er dan komen dan moeten ze zoveel mogelijk naar onze eigen inwoners. Dat is iets wat we hebben bereikt”, zo besluit Stormbroek.
POS heeft samen met GroenLinks een wijzigingsvoorstel - een amendement - ingediend om de bouwhoogtes te verlagen naar maximaal zes lagen. Toen dat voorstel het niet redde hebben we een voorstel gesteund om dan naar maximaal acht bouwlagen terug te gaan in het kader van: beter iets dan niets. Ook dat heeft het niet gered. Een voorstel van POS om tegemoet te komen aan de wensen van de omwonenden aan de Heetakker en het Raadhuisplein, die zich zorgen maken over de afstand van de appartementen tot hun woningen, is óók niet aangenomen.
“Wij hebben altijd geroepen dat er een balans moest zijn in de behoefte aan de broodnodige woningen voor Soesters en de belangen van omwonenden”, aldus Stormbroek. Vorige week waren er twaalf insprekers die de gemeenteraad opriepen om het aantal bouwlagen naar beneden bij te stellen en afstanden tot perceelgrenzen te vergroten. Ook zijn er 25 zienswijzen ingediend tegen het plan. Stormbroek: “Daarmee werden de omwonenden in feite niet tegemoetgekomen. Als je echt samen tot gedragen oplossingen wilt komen dan moet je dat ook samendoen. Participatie zoals dat volgens ons bedoeld is. Dat is niet voldoende uit de verf gekomen. Wij konden dus niet anders doen dan tegen het ongewijzigde plan stemmen.”