SOESTERBERG - Niet minimaal 230 woningen, maar maximaal 170: dat is de belangrijkste uitkomst van het rapport van Jorn en Sonne Copijn dat in opdracht van de gemeente Soest is uitgevoerd. Grote delen van het terrein zouden volgens het rapport onbebouwd moeten blijven en een groot deel van de andere woningen moet op palen gebouwd worden om de unieke ondergrond te beschermen. Helaas legt de gemeente deze uitkomst van het rapport naast zich neer omdat met een maximum van 170 woningen niet de financiële opbrengst wordt gehaald die nodig is om de ‘schulden’ aan de provincie af te lossen die zijn afgesproken in het plan Hart van de Heuvelrug.
Het zou een klein succes zijn geweest voor POS en alle actievoerders die al jarenlang strijden voor het behoud van landgoed Oude Tempel als de gemeente op zijn minst dit advies ter harte had genomen. Uiteindelijk blijken de financiële kaders belangrijker te zijn dan de daadwerkelijke bescherming van de cultuurhistorische waarden waaronder ook bescherming van de oude beuken. “Overname van de kaders uit het rapport van Copijn zou een stap in de goede richting kunnen betekenen”, stelt POS-partijvoorzitter Gerard Dercksen die aanwezig was bij de presentatie van het concept-beeldkwaliteitsplan voor Oude Tempel door de gemeente Soest op 29 maart.
Dercksen vervolgt dat POS zal blijven strijden voor nul woningen op het historische landgoed en tevens oude bosgroeiplaats. De meeste appelanten, die bij de Raad van State een beroep hebben ingediend tegen de bebouwing van het landgoed, zijn actieve leden van POS, waaronder Dercksen zelf. “We hopen dat de Raad van State het bestemmingsplan opnieuw van tafel veegt zodat de gemeente wel naar alternatieven móet kijken. Als POS nemen wij - net als bij de motie in april 2019 die opriep tot uitruil met Kamp van Zeist - hiertoe graag het initiatief. Zonder alle actievoerders was het landgoed nu al een woonwijk met driehonderd woningen en was de discussie over het landgoed nooit zo aangezwengeld dat het de landelijke media heeft gehaald. Zonder POS was het nooit een van de heetste hangijzers geworden voor de gemeente Soest”, aldus Dercksen.
Volgens de woordvoerder van de gemeente stonden er vele zinvolle aanbevelingen in het rapport van Copijn, dat pas volgende week openbaar gemaakt wordt. Zo moet er nog een bosbeheerplan worden opgesteld waarbij het rapport als raadgever zal worden gebruikt. Nu is het wat POS betreft zaak van de gemeente om de daad bij het woord te voegen en in ieder geval ervoor te zorgen dat de ‘vele zinvolle aanbevelingen’ uit het rapport van Jorn en Sonne Copijn worden overgenomen en het nieuwe uitgangspunten worden van het college
De partijvoorzitter van POS vervolgt: “als POS zijn we een constructieve partij die samenwerkt met andere partijen voor een betere gemeente Soest. Wij luisteren niet alleen naar de inbreng van onze inwoners, maar zetten deze inbreng ook daadwerkelijk om in politieke daadkracht. Denk daarbij aan de motie, die samen met de PvdA tot stand is gekomen, die zorgt voor meer kansen voor onze inwoners op een sociale huurwoning en ook aan onze inzet voor woningbouw op het TBS-terrein in Soest naast ruimte voor bedrijven. Denk ook aan allerlei kleinere en grotere initiatieven zoals het opkomen voor jeugd- en jongerenactiviteiten in Soest en Soesterberg, het dossier rond het 1e Heezerlaantje, discussie over het gemeentelijke voorzieningenniveau, het op orde krijgen van de gemeentelijke financiën zodat de lasten niet alleen bij onze inwoners komen en ga zo maar door.”
Zolang het bestemmingsplan Oude Tempel nog niet onherroepelijk is, blijft POS hopen op een alternatief: een alternatief dat de Oude Tempel behoudt als een uniek stukje Soesterberg én een uniek stukje Soest. “Daar zijn we heel principieel in: dit prachtige landgoed moet behouden blijven”, besluit Dercksen.