SOEST/SOESTERBERG: Een voorstel van POS en de PvdA om tot een voorrangsregeling te komen voor woningzoekenden uit de gemeente Soest is aangenomen door de gemeenteraad: binnen de maximaal wettelijk toegestane regels (25 procent van het aanbod) kunnen sociale huurwoningen nu worden aangeboden aan Soesters en Soesterbergers. “Dit is een heel mooi resultaat van een voorstel dat we samen met de PvdA hebben gemaakt”, aldus raadslid Gerben Stormbroek. De aangenomen motie werd mede ingediend door Soest2002, het CDA, LAS, BBS en coalitiepartij GGS en eveneens gesteund door GroenLinks en DSN. VVD, CU/SGP en D66 stemden tegen.
Sinds POS in 2018 haar intrede deed in de gemeenteraad is de partij altijd heel duidelijk geweest: we luisteren naar de wensen van inwoners en proberen hier iets mee te doen. “Zeker in Soesterberg, maar ook in Soest, horen we van veel mensen dat ze zo graag in hun dorp willen blijven wonen in de buurt van familie en vrienden, maar dat de kans dat dit lukt minimaal is. Voor de koopwoningen kunnen we niet veel vanwege landelijke wetgeving, maar voor sociale huurwoningen wel: dat is nu gelukt. Dit heeft in samenwerking met de PvdA tot een mooi resultaat geleid”, aldus Stormbroek.
Het voorstel van POS en de PvdA hoorden bij de aanpassing van de zogenaamde huisvestingsverordening die is besproken in de gemeenteraad. Het college heeft voorgesteld om het lotingssysteem los te laten en het systeem aan te passen zodat mensen, net als overal in de regio, inschrijftijd kunnen opbouwen. Het lotingsysteem voor sociale huurwoningen heeft de POS altijd als iets onrechtvaardigs gezien en zag het voorstel van het college als een eerste stap. “Het was letterlijk een loterij waarbij een Groninger bij wijze van spreken met een keer reageren een woning kon krijgen in Soest of Soesterberg, maar diezelfde Soester of Soesterberger al tien jaar de boot miste.”
Volgens datzelfde voorstel van het college krijgen inwoners van de gemeente drie jaar extra inschrijftijd. Dat is volgens POS onvoldoende: “niets ten nadele van de Amersfoorter, maar als die negen jaar ingeschreven staat, heeft hij alsnog een voorsprong. Daarom wilden wij echt dat lokale voorrang werd opgenomen”, vult partijvoorzitter Gerard Dercksen aan op het verhaal van Stormbroek.
Dercksen: “we zijn misschien een kleine partij, maar ik denk dat we hiermee aantonen dat we ons met succes kunnen inzetten voor onze inwoners. Dat doen we soms kritisch en als het moet in ons eentje, maar we zijn ook in staat om samen te werken met anderen. In dit geval met name met de PvdA. Hopelijk worden we over een jaar beloond voor onze inwoners met extra zetels. Zo ja, dan kunnen we nog meer mooie dingen doen voor onze inwoners.” Partijvoorzitter Dercksen besluit: “we zijn er door u, voor u en met u!”